To study of Pau Goreng


Assalamualaikum wbt. Boleh tak nak acah acah tiup-tiup habuk sikit? Bolehh lah eh, *syuhhhhh syuhhhhh*. Hahahaha, haaaa haaaaa, korang semua sihat tak tuu? Kalau sihat, yaaaa Alhamdulillah lah kan. Nikmat kita Allah swt bagi kita sihat tuu. Cuba korang baca topics dekat atas tu. Lawak kan? Okayyy, walaupun bagi korang semua benda ni lawak, tapi bagi writer is a serious topics. Why? Sebab tuu kuih favourite writer. Tersangat lah insecure dengan kuih ni. Sampai tertanya-tanya macam mana dia boleh sedap macam tu. Hahaha! Ehhh, ni bukan main main okay, ni betul betul (macam dalam filem P.Ramlee).

Pau goreng ni, memang kebanyakkannya sedap. Tak pernah nak menghampakan kami kami yang suka kan kuih ni. Bila kau first taste je, memang kau bagaikan makan di tepi pantai dan angin bertiup sayup-sayup dekat muka kau. Nyaman benar? Most of the time, kalau korang pergi dekat stall yang jual kuih ni, probably this is the most hot selling lah orang cakap. Tak percaya? Kalau tak percaya, pergi cari kedai tu sekarang.

Writer nak share sikit lah topics harini. Sebab it happened baru je semalam. Hahaha! Okay, bila kita baca 'To Study', maknanya kita dalam process belajar bukan? Yesterday, i went to my auntie's house, dia ni memang tersangat rajin buat kuih-kuih sendiri tau. Sekarang she is the pro Kuih Maker lah dalam family besar. Now, she's doing a lot of kuih, memang banyak sangat dia tahu. Such as karipap (ni ada 2 jenis feelings), popiah (the feelings was so tasty), pizza (walaupun bukan kuih, but her pizza not bad), pau goreng (sekarang baru nak berjinak-jinak, but first try pun dah sedap sangat sangat) and other kuih dah tak ingat.

Every morning, she sending her kuih semua bagai tu dekat satu stall, to sell her kuih and she make an agreement dengan owner stall macam mana nak divide the profit of the sales itself. Contohnya macam my auntie nak jual dengan harga 2 for rm1 and the owner high a little bit of pricing about rm0.20 as the interest for rent the space lah macam tu. So the kuih will be 2 for rm 1.20.

Okay, bila arrived je rumah autie, she prepared all the things like ingredient, mixer machine for the mixture, the tray for place the kuih, and others lah. Just nice je bila sampai-sampai straight way start the process of the kuih. Selalu makan je tahu kan, beli then makan. Kan senang tu. Bila fav foods, so the learning process like a dreams. Haha! EXCITED KAU! Memang excited nak uli all the things. Then i prepared the feelings which is read beans feelings. Oh My God! Manisnya dunia..

Next, lepas je going through all the process and follow the steps, then the Pau Goreng is ready for fried. MasyaAllah. Sungguh indahnya bila fried process tu. Kalau untuk frozen, dia goreng sekejap saja. Agak-agak kekuningan sikit tu, ready for angkat. Bila nak hidangkan, goreng lama sikit agak-agak kuning keemasan. Then ready to served!

Bila je dah goreng tu, dengan colour dia agak menarik, memang tak sabar lah nak masuk dalam perut kan. Walaupun perut agak kenyang waktu tu, dengan dah masukkan karipap dan pisang goreng, aku bedal je. Sekali makan, ia bagaikan mimpi, dan kau rasa macam cepat je masa berlalu bila makan kuih tu (haha, okay, ini lawak hambar).

Memang agak melampau bila writer share pasal kuih kali ni. Tapi, tak mendukacitakan kegemaran writer. Just nak share what I'm doing throughout my day. Writer rasa benda ni nak juga share dengan readers semua kan. Mana tahu kita punya favourite tu sama ke. Haaaaa, suka juga korang kan? Yang mana tak sama fav tu, sorry ye. Dan pada sesiapa yang sama tu, YEAY! Kita sama! Seppp sepppp!


Yang baik datang dari Allah swt and yang jahat datang dari diri yang sentiasa melakukan kesalahan. 
Insya Allah.

Comments

Popular Posts